"Frankrijk strijdt tegen een nieuwe vorm van islamisme"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Frankrijk moet de strijd aangaan met een nieuwe vorm van islamisme. Dat heeft president Emmanuel Macron vandaag in Parijs gezegd naar aanleiding van het nationale eerbetoon aan de bij de terreurdaad in Trèbes omgekomen luitenant-kolonel van de gendarmerie Arnaud Beltrame. Het land ziet zich niet enkel geconfronteerd met de terreurmilitie Islamitische Staat (IS), maar ook met een ondergrondse vorm van islamisme die zich via sociale netwerken verspreidt, aldus de president. Hij riep elke burger op om opnieuw de nodige waakzaamheid en burgerzin aan de dag te leggen. De 45-jarige Beltrame raakte afgelopen vrijdag zwaargewond bij de aanslag die eindigde in een supermarkt nabij Carcassone, maar overleed later aan zijn verwondingen. Bij de terreurdaad vielen in totaal vier doden. De politie schoot de dader, een 25-jarige Fransman met Marokkaanse roots, dood. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de terreurdaad nadien op.

Vandaag wordt in Frankrijk hulde gebracht aan de luitenant-kolonel, die postuum de titel kreeg van kolonel. De officiële ceremonie vond plaats aan de Invalides in Parijs, een monument en voormalig militair complex waar ook het lichaam van Napoleon is ondergebracht. Honderden mensen daagden op om de overledene een laatste eer te bewijzen. Naast president Emmanuel Macron woonden ook diverse andere publieke figuren, onder wie heel wat regeringsleden en de ex-presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande, de plechtigheid bij. Onder de 400 genodigden bevonden zich eveneens de familieleden van de slachtoffers.

Beltrame "nam een beslissing, niet enkel een van opoffering, maar ook een van loyaliteit aan zichzelf en aan zijn persoonlijke waarden, loyaliteit aan alles waar hij altijd voor heeft gestaan" toen hij de plaats van de gijzelaars innam, aldus Macron in zijn toespraak. "Ondanks het verdriet, ondanks het gevoel van onrechtvaardigheid, is het vlammetje dat hij in ons heeft aangestoken niet gedoofd", aldus de president. "Terwijl de naam van zijn moordenaar nu al naar de achtergrond is verdwenen, zal de naam van Arnaud Beltrame staan voor het Franse heldendom." Beltrame wordt morgen in Ferrals begraven. Ook de begrafenis van de drie andere slachtoffers - Hervé Sosna, Jean Mazières en Christian Medves - vindt morgen plaats.

bron: Belga