Rode Duivels - Saoedi-Arabië eerste test in WK-jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met de oefeninterland tegen Saoedi-Arabië wordt dinsdagavond (20u45) in een ongeveer voor de helft gevuld Koning Boudewijnstadion de eerste van in totaal vier WK-voorbereidingswedstrijden afgetrapt. Een belangrijke eerste waardemeter, want de laatste interlands dateren al van eind vorig jaar en bovendien is Saoedi-Arabië min of meer vergelijkbaar met Tunesië, WK-tegenstander van de Belgen op 23 juni in het stadion van Spartak Moskou. Al hebben de Saoedi's met Juan Antonio Pizzi een voormalige spits, geboren in Argentinië en gevormd door de Spaanse voetbalschool, als bondscoach. En die is naar eigen zeggen niet naar Brussel gekomen om zich in te graven.

Daarnaast is het ook de laatste oefengalop vooraleer er een voorselectie van maximaal 35 spelers moet worden ingediend. Martinez liet eerder al verstaan een 33-tal spelers te zullen selecteren, een lijst die even later moet uitgedund worden tot 23 voor Rusland. Het merendeel van die spelers zat nu al in de 28-koppige selectie, aangevuld met huidige afwezigen als Christian Benteke, Nacer Chadli en eventueel ook de herstellende Steven Defour. "Elke wedstrijd brengt meer info om een uiteindelijke selectie te maken. De wedstrijd van dinsdag is dus belangrijk, maar niet doorslaggevend", klonk het.

Na de vlotte WK-kwalificatie eindigde het vorige jaar ietwat in mineur met het 3-3 gelijkspel tegen Mexico en de nipte 1-0 zege tegen Japan. Er weerklonk, ook vanuit de eigen spelersgroep, gemor omtrent het geleverde spel van de Rode Duivels. Kevin De Bruyne ventileerde openlijk dat het allemaal wel wat beter mocht en stelde ook het tactische systeem in vraag. Thibaut Courtois wil dan weer winnaars op het veld zien en plaatste op zijn beurt vraagtekens bij de tactiek.

Veel veranderingen moeten er dinsdag echter niet verwacht worden. In doel is Simon Mignolet de logische vervanger van de geblesseerde Thibaut Courtois, achterin lijken de plaatsen weggelegd voor Toby Alderweireld, Vincent Kompany en Jan Vertonghen. Op het middenveld mag Axel Witsel zich opmaken voor een basisplaats, net als Kevin De Bruyne. Thomas Meunier (rechts) en Yannick Carrasco of Anthony Limbombe (links) zijn dan de wingbacks. "Ook Radja Nainggolan mag zich aan speelminuten verwachten", liet de bondscoach weten. Voor de middenvelder van AS Roma zal het dan als invaller zijn. Maandag ontbrak hij wel op training wegens "persoonlijke redenen". Mousa Dembélé werkte dan weer individueel. Voorin spelen aanvoerder Eden Hazard en Dries Mertens in steun van Romelu Lukaku.

Na de vriendschappelijke match tegen Saoedi-Arabië volgen vlak voor het WK drie oefenwedstrijden tegen respectievelijk Europees kampioen Portugal (2 juni), Egypte (6 juni) en Costa Rica (11 juni). Na de uitzwaaiwedstrijd tegen Costa Rica reizen de Duivels af naar Rusland, waar in groep G Panama (18 juni in Sotsji), Tunesië (23 juni in Moskou) en Engeland (28 juni in Kaliningrad) wachten.

.

bron: Belga