Kosovaarse autoriteiten arresteren Servische minister belast met Kosovo

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Kosovaarse politie heeft vandaag in Mitrovica, in het noorden van het land, Marko Djuric opgepakt. Djuric is in de Servische regering belast met Kosovo. Volgens de procedures vragen Servische hoogwaardigheidsbekleders aan Pristina toestemming om zich naar plaatsen te begeven waar de Servische gemeenschap in Kosovo gevestigd is. Djuric had dat ook gedaan, maar had geen toestemming gekregen. Ondanks dat verbod was Djuric vandaag toch naar Mitrovica getrokken, samen met Nikola Selakovic, een adviseur van de Servische president Aleksandar Vucic.

Daar werden beide heren, onder groot protest van de Servische gemeenschap, opgepakt wegens het illegaal betreden van Kosovaars grondgebied. "Djuric is naar een centraal politiekantoor in de hoofdstad gebracht", zo luidt het in een mededeling van de politie. Over Selakovic is niet gecommuniceerd.

Tien jaar geleden scheurde het bijna uitsluitend door Albanezen bewoonde Kosovo zich af van Servië. In tegenstelling tot de VS en de meeste EU-landen erkende Servië de Kosovaarse onafhankelijkheid niet. Belgrado aanziet de vroegere provincie, waar voornamelijk in het noorden nog steeds een belangrijke Servische minderheid woont, als Servisch grondgebied.

Bron: Belga