GAIA vraagt consument geen parmaham meer te kopen na beelden van dierenmishandeling

door
Belga
Leestijd 2 min.

De varkens die in de Italiaanse streek van Lombardije gekweekt worden voor de productie van parmaham worden ernstig mishandeld, blijkt uit beelden die anonieme onderzoekers konden maken. Dierenrechtenorganisatie GAIA roept de consument daarom op om het product daarom niet meer te kopen. "De supermarktketens vragen we om geen parmaham meer te verkopen. Het is duidelijk dat parmaham teert op dierenleed", klinkt het vandaag bij GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. De zes varkenskwekerijen waar de wantoestanden gefilmd werden tussen december 2017 en februari 2018, bevinden zich in de Italiaanse provincies Brescia, Cremona en Mantua. De bezochte kwekerijen zijn megavarkenskwekerijen met elk tussen de 3.000 en de 10.000 dieren. "De beelden tonen schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne. Zieke, ernstig gewonde en dode varkens en wetsinbreuken bij de vleet", stelt GAIA.

Zo is bij het merendeel van de varkens de staart ondeskundig geamputeerd, terwijl deze praktijk enkel is toegestaan wanneer alle mogelijkheden om gedragsproblemen te vermijden zijn uitgeput. Er zijn ook heel wat zieke dieren te zien die niet de gepaste verzorging krijgen. De onderzoekers troffen varkens aan die lijden aan het heel pijnlijke rectumprolaps, of een verzakking van de endeldarm waarbij die uit de anus hangt. Daarnaast zijn ook onbehandelde zwerende staartkwetsuren te zien en ooginfecties.

GAIA vindt de beelden des te choquerend omdat de sector meer dan 7 miljoen euro aan Europese subsidies krijgt voor de promotie van parmaham. "Als de beelden één ding duidelijk maken, dan is het dat Europa absoluut niet trots moet zijn op haar parmaham. Integendeel, het is een grote schandvlek op de Europese regelgeving inzake dierenwelzijn", aldus Vandenbosch.

Ons land is de zesde grootste importeur van parmaham, maar GAIA vraagt de Belgische consument om het vleesproduct niet langer te kopen. Ook de supermarkten moeten de verkoop onmiddellijk stopzetten.

bron: Belga