Crisis Catalonië – Woelige betoging van Catalanen in Barcelona na arrestatie Puigdemont

Crisis Catalonië - Woelige betoging van Catalanen in Barcelona na arrestatie Puigdemont
Crisis Catalonië - Woelige betoging van Catalanen in Barcelona na arrestatie Puigdemont

Duizenden separatistische Catalanen zijn zondag in Barcelona de straat op gegaan om te tonen dat de arrestatie van de vroegere Catalaanse minister-president Carles Puigdemont geen einde maakt aan hun streven naar onafhankelijkheid. Het kwam tot botsingen tussen sommige betogers en de politie. Volgens de gezondheidsautoriteiten raakten minstens 33 mensen gewond, volgens de politie werden drie betogers opgepakt. Terwijl een stoet rustig door de straten trok met de traditionele vlaggen van de separatisten, liepen de gemoederen op bij de betogers van CDR (Comitès de Defensa de la República), een radicale groep die voor een onmiddellijke breuk met Spanje pleit. Bij de prefectuur gooiden sommige van hen met vuilnisbakken naar de Catalaanse politie (Mossos d’Esquadra), die de menigte met de wapenstok terugdreef en zelfs in de lucht schoot.
Voor de delegatie van de Europese Commissie riepen de betogers “dit Europa is een schande”. Geen enkel land van de Europese Unie steunt de onafhankelijkheidsbeweging van Catalonië.
“Ze gaan niets tegenhouden met de arrestaties, integendeel”, zei Yolanda Salleras, een 37-jarige kinesitherapeute. “Ze willen ons begraven, maar telkens ze toeslaan, staan er vier nieuwe separatisten op.” Voor haar is de tijd van betogen voorbij. “We hebben iets radicalers nodig. Ik zou het land platleggen, een algemene staking van verscheidene dagen totdat ze allemaal vrijgelaten worden.”

Bron: Belga