Kleine honderd betogers voor Iraanse ambassade

Kleine honderd betogers voor Iraanse ambassade

Ter gelegenheid van Novroez, het Perzische nieuwjaar, heeft vrijdagavond een kleine honderdtal mensen betoogd voor het ambassadegebouw van Iran op de Franklin-Rooseveltlaan in Elsene. Hun protest gold als een blijk van solidariteit met gedetineerde Iraniërs die geen eerlijk proces hebben gekregen.
Onder de demonstranten waren militanten van Amnesty International, afgevaardigden van de Brusselse universiteiten VUB en ULB en leden van de Iraanse diaspora.
Daarmee wil de mensenrechtenorganisatie een duidelijk signaal dat het blijft vechten tegen de onrechtvaardige opsluiting van gewetensgevangenen in Iran. Zij konden dit jaar opnieuw geen Perzisch nieuwjaar vieren met hun familie.
Tijdens de actie namen verschillende personen van Amnesty, maar ook ULB-rector Yvon Englert en een vertegenwoordiger van de Iraanse diaspora het woord om hun steun te betuigen aan de Iraanse gevangenen die geen eerlijk proces kregen en in de cel zitten om dubieuze redenen.
Een eerste van hen is Hamid Babaei, een doctoraatsstudent aan de Universiteit van Luik. Hij werd in december 2013 veroordeeld tot 6 jaar cel, nadat hij weigerde om in opdracht van de Iraanse inlichtingendiensten zijn Iraanse medestudenten in België te bespioneren.
De vrouwelijke mensenrechtenverdedigster Narges Mohammadi werd in 2016 veroordeeld tot 16 jaar celstraf omwille van haar inzet voor mensenrechten. Ze kampt met ernstige gezondheidsproblemen en heeft nood aan gespecialiseerde verzorging die ze niet in de gevangenis kan krijgen.
De intussen welgekende situatie van Ahmadreza Djalali werd ook aangekaart. De Zweeds-Iraanse spoedarts en gastdocent van de VUB werd in 2017 na een manifest oneerlijk proces ter dood veroordeeld voor spionage.
Amnesty maakte van de gelegenheid gebruik om ook steun te betuigen aan alle Iraanse vrouwen die momenteel protesteren tegen de verplichte hoofddoek in Iran.

bron: Belga