BTB informeert truckers in de strijd tegen sociale dumping

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op een parking in Antwerpen voert de socialistische transportbond BTB (ABVV) vanochtend actie tegen sociale dumping. Dat past in de tweede 'nationale actiedag' op verschillende plaatsen in het land. Op een grote parking in de Antwerpse haven krijgen chauffeurs bij een filterblokkade informatie over hun rechten en een versnapering. Op een grote parking op de Noorderlaan, volgens de vakbond eigendom van de stad Antwerpen, vertrokken vanochtend talloze trucks voor allerlei transporten. Volgens BTB is het een hotspot voor sociale dumping. De chauffeurs krijgen een boekje in tien talen met de verschillende sociale rechten, evenals een koffiekoek en water.

"Ook in de haven duikt sociale dumping steeds meer op. Oost-Europese chauffeurs voeren hier heel wat ritten uit, bijvoorbeeld van terminal naar terminal, aan lange lonen. Dat is geen internationaal transport. Ze moeten dan ook worden verloond zoals Belgische chauffeurs", zegt Carine Dierckx, gewestelijk secretaris BTB in Antwerpen.

"Je ziet de parking hier 's avonds en in het weekend volstaan met chauffeurs. Hier staan 300 tot 400 vrachtwagens, en er zijn maar acht toiletten en twee douches. De mensen verblijven hier weken. Je kan het bijna een camping noemen", vervolgt ze.

In Nederland wordt sinds kort strenger gecontroleerd op de zogeheten lange weekendrust, die van Europa niet mag worden opgenomen in de vrachtwagen. "In ons land wordt daar nu niet op gecontroleerd. Politie en inspectie bevestigen ons dat ze te weinig manschappen hebben", aldus Dierckx.

De vakbond vraagt dat de Belgische werkgevers fair zouden verlonen. De overheid zou volgens BTB in de nodige middelen en inspecteurs moeten voorzien. In alle provincies vinden vandaag soortgelijke acties plaats.

bron: Belga