Meer dan 80.000 leerlingen nemen donderdag deel aan Wereldwaterdag

Meer dan 80.000 leerlingen in 330 scholen over heel België nemen donderdag deel aan Wereldwaterdag. Ze organiseren verschillende acties om aandacht te vragen voor de toegang tot drinkbaar water, zegt Goodplanet Challenges, dat achter de ‘uitdaging’ voor de scholen zit. Elke school pakt de uitdaging op zijn eigen manier aan, zegt Goodplanet. Sommigen organiseren een ‘Walk for Water’, een symbolische wandeling die de kilometerslange tocht voorstelt die vele mensen elke dag moeten afleggen om aan water te geraken. Anderen werken rond het thema door bijvoorbeeld de frisdrankautomaat uit te schakelen en dus water “in de bloemetjes te zetten”, of door een ‘waterbar’ te plaatsen op de speelplaats.
De bedoeling van het initiatief: “onze toegang tot drinkbaar water ‘vieren’ en onze solidariteit tonen met de mensen die elders op onze planeet geen toegang hebben tot veilig water”.
“Omdat drinkbaar water in vele landen niet voorhanden is en omdat wij al eens durven vergeten hoe gelukkig we onszelf mogen prijzen dat wij dit altijd en overal ter beschikking hebben. We gebruiken drinkbaar water uit de kraan zelfs voor zoveel meer dan enkel om te drinken.”
Een Belg verbruikt dagelijks gemiddeld 94 liter water. Wereldwijd hebben 2,1 miljard mensen geen directe toegang tot drinkbaar water. “Miljoenen mensen moeten dagelijks gemiddeld 6 kilometer stappen om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Heel vaak zijn het kinderen, en vaak overwegend meisjes. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Tijdens de Walk for Water komen we in actie en laten we onze stem horen. We stappen solidair met de waterdragers in het Zuiden en roepen politici op hun verantwoordelijkheid op te nemen.”
De Verenigde Naties riepen 22 maart uit tot Wereldwaterdag. Sinds 1993 maken de lidstaten op die dag de waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar. Ze doen dat door evenementen te organiseren en informatie over water te verspreiden.

bron: Belga