Eerste konvooi met opstandelingen uit Oost-Ghouta op weg naar Idlib

Eerste konvooi met opstandelingen uit Oost-Ghouta op weg naar Idlib
Eerste konvooi met opstandelingen uit Oost-Ghouta op weg naar Idlib

Een eerste konvooi bussen met opstandelingen uit Oost-Ghouta nabij de Syrische hoofdstad Damascus is vanavond naar het noordwesten van Syrië vertrokken, zo heeft de staatstelevisie gemeld. “Vertrek van de bussen die de strijders uit Harasta naar Idlib vervoeren”, zo luidde een “banner” op de Syrische staatstelevisie en zo zag ook een correspondent van het Franse persbureau AFP gebeuren.

De bussen transporteren ook burgers. De voertuigen hebben uren gewacht op de demarcatielijn tussen het rebellengebied Harasta en het deel van Oost-Ghouta dat onder controle van het regeringsleger staat. Het gaat om een eerste evacuatie van rebellen uit Oost-Goutha dat sinds 18 februari lijdt onder een moordend offensief van de regeringstroepen.De evacuatie was mogelijk dankzij een door Moskou gepatroneerd akkoord tussen het regime en de islamistische rebellengroep Ahra al-Cham die het opstandelingennest in Harasta controleert.

Volgens het officiële Syrische persbureau Sana zijn met dertig bussen in totaal 1.580 mensen geëvacueerd onder wie 413 strijders. Er zouden nog 1.500 militanten en zesduizend familieleden van hen volgen.

Onder het akkoord moeten de vertrekkende strijders de wapens neerleggen.

In Oost-Ghouta zijn er nog twee andere rebellennesten, nadat de troepen van president Bashar al-Assad meer dan tachtig procent van het verzetsbolwerk hebben heroverd.

Bron: Belga