Indiase boter verovert plaatsje in onze keuken

Indiase boter verovert plaatsje in onze keuken
Unsplash

Zot van boter, maar vind je het iets te ongezond om in je keuken te gebruiken? Goed nieuws: Er bestaat nu een gezondere en Indiase variant: ghee 

Ghee wordt al eeuwenlang in India gebruikt. Het principe is simpel: het is gewoon geklaarde boter: geen eiwit en melkbestanden die de vetstof tot één grote klomp omvormt.

Werkwijze 



Ghee kan je gebruiken door gewoon boter op het vuur te zetten. Zodra de eiwitten naar boven komen drijven, schep je deze eraf. Zet de boter nog even op het vuur en zodra de bruine deeltjes zich onderaan beginnen te verzamelen, kan je de vloeistof door een zeefje gieten. Wat uitgefilterd werd, is de ghee. Het is niet alleen gezonder, het blijft ook veel langer goed. Je kan de vloeistof wel maandenlang bewaren.

Voordelen 

De boter blijft natuurlijk wel een vetstof, dus echt goed voor de lijn is het niet. Wat zijn de voordelen dan wel? Het is lactosevrij aangezien er geen melkbestanden inzitten, er zit meer vitamine A in en ghee bevat meer zuren. Van dit nieuws worden wij ghee-lukkig.