Burgemeester van Parijs ijvert voor gratis openbaar vervoer

Burgemeester van Parijs wil gratis openbaar vervoer om de luchtkwaliteit te verbeteren
AFP / A. Jocard

Jaarlijks nemen er 2,2 miljoen inwoners uit Parijs het openbaar vervoer. Maar als het van burgemeester Anne Hidalgo afhangt zal dat aantal tegen 2020 flink gestegen zijn. 

De socialistische burgemeester lanceerde deze week het idee om al het openbaar vervoer in Parijs gratis te maken tegen 2020. “Alleen zo kan de luchtkwaliteit verbeterd worden en zullen mensen minder geneigd zijn om de auto te nemen. Maar het kan alleen werken als het economisch haalbaar is”, aldus Hildago in een interview met Les Echos.De kostprijs is het grootste struikelblok in haar ambitieuze plan. De bussen, metro’s, tram’s en treinen leveren de overheid elk jaar 3,8 miljard euro op. De verantwoordelijke van deze inkomsten is Hildago’s rechtse tegenstander Valerie Pecresse.

24 steden 

In afwachting van een definitieve beslissing wil de burgemeester het openbaar al gratis maken voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar, in het bezit zijn van een Navigo-pas en minder verdienen dan 2.200 euro per maand (3.400 als het een koppel is). Hoewel haar idee op veel kritiek kan rekenen, is het toch niet heel erg vergezocht. In Frankrijk zijn er al 24 steden, waaronder Duinkerke,  die bussen en trams gratis hebben gemaakt.