Taxisector wil dinsdag Brussels verkeer lamleggen

Het verkeer in Brussel dreigt volgende dinsdag helemaal in de soep te draaien door een actie van een aantal Brusselse taxiverenigingen. Er worden meer dan 500 taxi’s verwacht. Zij willen de belangrijkste assen de hele dag blokkeren, uit protest tegen de taxi-app Uber en tegen Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. De betoging start om 5 uur en duurt de hele dag. Op verscheidene strategische plaatsen zullen taxi’s samenkomen om in colonne de belangrijkste assen te blokkeren. Ook taxichauffeurs van andere steden en regio’s in Europa zouden zich bij de actie aansluiten.

“We hebben opgeroepen om geen schade aan te richten”, zegt Sam Bouchal van taxivereniging FeBeT. “Maar het zal een zware actie zijn die Brussel volledig zal lamleggen.”Hij excuseert zich voor de nadelen die de burgers zullen ondervinden van de actie, maar benadrukt dat de sector al sinds 2015 tevergeefs probeert in dialoog te treden. “In het overlegcomité wordt er helemaal niet overlegd”, klinkt het. “Minister Smet deelt er alleen de beslissingen van de regering mee.”

De taxichauffeurs zijn gekant tegen de liberalisering van de sector. Ze eisen dat Uber zich naar de huidige regels plooit. Ze roepen ook om het ontslag van minister Smet.

bron: Belga