Paus bezoekt Ierland voor het eerst sinds 1979

Paus bezoekt Ierland voor het eerst sinds 1979
Paus bezoekt Ierland voor het eerst sinds 1979

Voor het eerst sinds 1979 zal een paus een bezoek brengen aan Ierland. Paus Franciscus zal het land bezoeken op 25 en 26 augustus naar aanleiding van de laatste dag van de World Meeting of Families, die elke drie jaar plaatsvindt. De katholieke Kerk heeft in Ierland de afgelopen jaren veel van haar autoriteit verloren door verscheidene pedofilieschandalen. Er worden dan ook protesten verwacht, aldus BBC. Bij het vorige pauselijk bezoek veertig jaar geleden hadden meer dan 1 miljoen mensen de openluchtmis bijgewoond. Toen had de Kerk nog veel sociale controle over de Ierse bevolking en waren homoseksualiteit en scheidingen nog illegaal.

Ondertussen heeft de Kerk een slag gekregen door de vele seksschandalen en worstelt ze met de secularisering van West-Europa. In Ierland heeft de Kerk campagne gevoerd tegen de legalisering van het homohuwelijk, maar de wetgeving werd na een referendum aangepast.Verwacht wordt dat er naar aanleiding van het pauselijk bezoek protesten zullen worden georganiseerd door verenigingen van slachtoffers van seksueel geweld, die vinden dat de Kerk niet gepast heeft gereageerd op hun grieven. Volgens Margaret McGuckin, een voorvechter van financiële compensaties voor slachtoffers van misbruik in de katholieke instellingen in Noord-Ierland, heeft de paus niet genoeg gedaan om de slachtoffers te helpen.

Of de paus ook naar Noord-Ierland zal afzakken tijdens zijn bezoek, is nog niet geweten.

De World Meeting of Families draait dit jaar rond het thema: “het evangelie van het gezin: vreugde voor de wereld”. Tijdens de bijeenkomst worden onder meer exposities, reflectiemomenten en vieringen georganiseerd.

Bron: Belga