Gemeenteraadsverkiezingen Nederland – “GroenLinks veruit grootste partij in Amsterdam”

GroenLinks wordt veruit de grootste partij in Amsterdam. Dat blijkt uit de exitpoll van Ipsos/NOS. De partij komt uit op elf zetels. Dat waren er zes. D66 is evenals in Utrecht de grote verliezer in de hoofdstad. De grootste partij in Amsterdam zakt van veertien naar negen zetels. Ook de PvdA levert fors in en gaat van tien naar vijf zetels.
Partijvoorzitter Marjolein Meijer van GroenLinks spreekt voor de camera van de NOS van “een historische uitslag en een geweldige kans om Amsterdam te veranderen”. Ze gaat ervan uit dat haar partij in de hoofdstad gaat besturen. “Dat neem ik toch aan. We hebben het initiatief. Wat mensen zien is dat we een heel erg consequent verhaal hebben verteld en heel erg de verbinding hebben gezocht en dat dat zich nu uitbetaalt”, aldus Meijer.
Nieuwkomer Forum voor Democratie krijgt volgens de poll twee zetels. DENK, ook nieuw, komt uit op drie zetels.
Bij1, de partij van tv- en radio-presentatrice Sylvana Simons, zou op één zetel uitkomen. “We zijn heel blij dat GroenLinks het bestuur gaat leiden. Dat biedt perspectieven voor ons. We willen onze principes hooghouden en tegelijk niet een te grote jas aantrekken. Maar we lopen zeker niet weg voor onze verantwoordelijkheden”, zei Simons.
Lijsttrekker Mourad Taimounti van DENK was aangenaam verrast door de voorlopige verkiezingsuitslag in Amsterdam. “Het is de eerste keer dat we meedoen en dan pakken we gelijk al drie zetels”, zei Taimounti voor de zender AT5. “e hebben het samen gedaan. Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze familie.”

Bron: Belga