Turkse leger en Syrische bondgenoten slaan aan het plunderen in Afrin

Turkse leger en Syrische bondgenoten slaan aan het plunderen in Afrin
Turkse leger en Syrische bondgenoten slaan aan het plunderen in Afrin

De humanitaire situatie van inwoners van de Noord-Syrische stad Afrin, die gevlucht zijn na de aankomst van het Turkse leger, wordt nog slechter. Er doen beelden de ronde dat door de Turken gesteunde troepen huizen en andere eigendommen in Afrin massaal aan het plunderen zijn, waarschuwen Koerdische bronnen. “Ze plunderen huizen en winkels, steken tehuizen in brand, halen standbeelden neer, net zoals Islamitische Staat deed in de gebieden die zij binnenvielen”, aldus een woordvoerder van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), Brossik al-Hassakeh. Op de foto’s uit Afrin is te zien hoe door de Turken gesteunde troepen Koerdische standbeelden naar beneden halen en volgeladen jeeps en karren in de stad rondrijden. De Turkse vlag wappert nu ook boven Afrin, tot ontzetting van de Koerden.

Een groot deel van de (Koerdische) vluchtelingen uit Afrin zoekt nu zijn toevlucht tot gebieden die onder controle staan van de Syrische president Bashar al-Assad. “De vluchtelingen van Afrin zijn de wanhoop nabij”, aldus al-Hassakeh, die eraan toevoegt dat velen de nacht buiten en in de koude moeten doorbrengen.“Tienduizenden mensen lijden in Afrin”, tweette het Internationaal Comité van het Rode Kruis. “Duizenden, wanhopig en doodsbang, ontvluchten iedere dag de stad, met geen plaats om te overnachten en een beetje voedsel, water en medische zorgen.” De organisatie werkt samen met de Syrische Rode Halve Maan om dekens en rantsoenen te bezorgen, maar geeft tegelijk toe dat dat “voor die gezinnen slechts een druppel op een hete plaat is”.

Het offensief van de Turken, bijgestaan door Syrische bondgenoten, tegen Afrin begon in januari. Gisteren veroverden de troepen de stad.

Bron: Belga