Peeters betreurt dat overgangsperiode niet automatisch kan worden verlengd

Peeters betreurt dat overgangsperiode niet automatisch kan worden verlengd

Minister van Economie Kris Peeters verwelkomt het akkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de overgangsfase na de brexit, maar betreurt dat die periode niet langer is en dat ze niet automatisch verlengd kan worden als dat nodig is. Dat zegt de CD&V-vicepremier in een reactie op de doorbraak in de onderhandelingen. De Europese en Britse onderhandelaars bereikten maandag een akkoord over de voorwaarden van een overgangsperiode na het Britse vertrek op 30 maart 2019. Hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Davis stelden de grote lijnen maandag voor. Concreet blijft Groot-Brittannië tot eind december 2020 deel uitmaken van de Europese eenheidsmarkt, en moet het land dan ook alle Europese regels blijven respecteren en de financiële bijdrages blijven betalen. De Britten hebben in die periode geen inspraak meer in de Europese besluitvorming.

Minister van Economie Kris Peeters reageert tevreden. “Deze doorbraak is een belangrijke stap in de goede richting. Voor het Belgische
bedrijfsleven is het cruciaal om zo snel mogelijk duidelijkheid en zekerheid te hebben (…). De overgangsperiode komt hieraan tegemoet”, zegt de CD&V-vicepremier.Als is het akkoord niet volledig naar zijn zin. “Het zou beter zijn indien de periode langer dan 21 maanden zou zijn en als de overgangsperiode makkelijk verlengd zou kunnen worden als dat nodig is.”

Peeters blijft nu naar eigen zeggen waken over de continuïteit van de Belgische handel met het Verenigd Koninkrijk. “Ik roep de onderhandelaars op om nu snel vooruitgang te boeken in de gesprekken over een ambitieus kader voor onze toekomstige handelsrelatie.”

bron: Belga