Europese Unie en Groot-Brittannië bereiken akkoord over overgangsperiode brexit

Europese Unie en Groot-Brittannië bereiken akkoord over overgangsperiode brexit

De Europese Unie en Groot-Brittannië zijn het eens over de voorwaarden van een overgangsperiode na het Britse vertrek op 30 maart 2019. Dat hebben de hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Davis vandaag aangekondigd. Tijdens die overgangsperiode tot december 2020 zal Groot-Brittannië blijven genieten van toegang tot de Europese eenheidsmarkt. Het land moet dan wel alle Europese regels blijven respecteren en zijn financiële bijdrages blijven betalen. De Britten hebben dan ook geen inspraak meer in de Europese besluitvorming.

De overgangsperiode is bijzonder belangrijk om zekerheid te bieden voor bedrijven en burgers. Zo is afgesproken dat Europese burgers die tijdens de overgangsperiode het Kanaal oversteken van dezelfde rechten en garanties zullen genieten als de Europese burgers die voor de brexit aankomen.De door Londen gevraagde overgangsperiode maakt deel uit van het terugtrekkingsverdrag dat een geordend Brits vertrek moet verzekeren. Volgens Barnier hebben beide partijen na dagen en nachten van intensieve onderhandelingen overeenstemming bereikt over een groot deel van de juridische tekst. “Een beslissende etappe”, zo verklaarde hij.

Barnier beklemtoonde wel dat er nog veel werk op de plank ligt. Zo is nog steeds niet uitgeklaard hoe de herinvoering van grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland vermeden kan worden wanneer Groot-Brittannië de douane-unie verlaat. “Er is over niets een akkoord zolang er geen akkoord over alles is”, besloot de Fransman.

bron: Belga