Verkoop Dexia Israel levert Dexia nog 82 miljoen euro op

Dexia, de “restbank” die voor de helft in handen is van de Belgische overheid, heeft zijn deelneming in Dexia Israël verkocht voor 82 miljoen euro. De bank meldt vandaag dat ze een off-market transactie gesloten heeft voor de 58,9 pct van de aandelen die ze nog bezat. Die transactie gebeurde met gekwalificeerde beleggers. In het persbericht noemt de bank de verkoop “een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van de resolutie van Dexia”. Al jaren komt er kritiek over het financieren van Joodse kolonisten in Palestijns gebied. Begin 2001 verwierf Dexia Crédit Local controle over Dexia Israël, dat zich richt op financiële dienstverlening aan de openbare en gemeentelijke sector in Israël.

Nog volgens het communiqué kan de impact van de verkoop als “niet-significant” worden beschouwd.Bank of Jerusalem toonde de afgelopen jaren een aantal keer interesse, maar Dexia wees die biedingen af. Zij bood ongeveer 100 miljoen euro voor de Israëlische activiteiten van Dexia.

De afgelopen jaren kwam Dexia een aantal keer onder vuur te liggen voor zijn Israëlische activiteiten. Zo stelde de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette gebieden dat Dexia de mensenrechten in bezet Palestina schond.

bron: Belga