Judoka Toma Nikiforov verovert zilver in klasse tot 100 kg

Judoka Toma Nikiforov verovert zilver in klasse tot 100 kg
Judoka Toma Nikiforov verovert zilver in klasse tot 100 kg

Brusselaar Toma Nikiforov heeft vandaag op het grandslam judo in het Russische Ekaterinburg zilver gewonnen in de categorie tot 100 kg. Nikiforov, nummer 10 van de wereld, verloor in de finale van de Rus Niyaz Ilyasov (IJF 20). Die haalde het met ippon na bijna drie minuten wedstrijd.

Op weg naar de eindstrijd klopte de 25-jarige Brusselaar achtereenvolgens de Mongool Otgonbaatar Lkhagvasuren (IJF 45) en de Let Jevgenijs Borodavko (IJF 25) met ippon, en in de halve finale de Nederlandse topper Michael Korrel (IJF 2) met waza-ari.Nikiforov aasde op een eerste eindzege op een grandslam, maar het werd net als in oktober 2017 in Abu Dhabi zilver. Hij won ook al drie keer brons op grandslams.

Vorig jaar werd Nikiforov in Marrakech vicewereldkampioen in de open klasse (na verlies tegen topfavoriet Teddy Riner). In de min 100 pakte hij in 2015 in Astana WK-brons. Op EK’s is Nikiforov al goed voor zilver (in 2016 in Kazan) en brons (in 2015 in Bakoe, op de Europese Spelen).

Sami Chouchi (IJF 41), de tweede Belg die vandaag op de tatami verscheen, ging in zijn eerste kamp in de klasse tot 81 kg met waza-ari onderuit tegen de Brit Stuart McWatt (IJF 52).

Gisteren eindigde Anne-Sophie Jura (IJF 35) als zevende in de min 48 kg.

Bron: Belga