Brussels Martin Salemi Trio wint B-Jazz International Contest

Het Martin Salemi Trio uit Brussel is zondag in Leuven uitgeroepen tot laureaat van de B-Jazz International Contest voor jazzensembles waarvan de leden niet ouder zijn dan 30 jaar. De wedstrijd, die haar oorsprong vindt in Jazz Hoeilaart en al sinds 1979 georganiseerd wordt, is sinds enkele jaren een onderdeel van het jazzfestival Leuven Jazz. Het is uitzonderlijk dat een Belgische groep deze wedstrijd wint. In de finale diende het winnende trio het op te nemen tegen vijf andere ensembles. Twee van de finalisten werden geselecteerd uit ruim 100 inzendingen uit 19 landen. Vier anderen werden voorgedragen door het internationaal netwerk van B-Jazz (Getxo Jazz in Spanje, Saint Louis College of Music in Italië, Amersfoort Jazz in Nederland en STORM!Contest in Brugge). Als prijs kreeg het Martin Salemi Trio 2.000 euro en vijf betaalde optredens op internationale podia.
Peter Hertmans kreeg de ‘Composition Prize B-Jazz 2018’ als componist van het verplichte nummer dat de zes finalisten dienden te spelen. Hertmans is de broer van schrijver Stefan Hertmans en hoofd van de jazz-afdeling van het Leuvense Lemmensinstituut. De prijs voor beste uitvoering van dit verplicht nummer ging naar het twaalfkoppige Nederlandse Kika Sprangers Large Ensemble.
Tot slot werd door het gelijknamige tijdschrift ook de Jazzmozaïek Award 2018 uitgereikt aan de Belgische componist, klarinetspeler en producer Peter Vermeersch die in het verleden betrokken was bij groepen zoals X-Legged Sally en A Group en nu nog steeds het bigband-ensemble The Flat Earth Society leidt. Als producer werkte hij in het verleden onder meer voor dEUS.
Met de B-Jazz International Contest ging vrijdagavond de zesde editie van Leuven Jazz van start. Het festival duurt tot 25 maart en heeft als headliners het Mark Guilliana Jazz Quartet, de Britse jazzvocaliste Zara McFarlane, Melanie Di Biasio en Philippe Catherine. Het festival staat dit jaar in het teken van de drum. Tal van drummers maken hun opwachting. Onder hen Mark Guilliana, die nog meespeelde op het laatste Bowie-album ‘Blackstar’.

bron: Belga