Gepensioneerden betogen in Spanje voor hogere pensioenen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tienduizenden gepensioneerden hebben in heel Spanje voor hogere uitkeringen betoogd. In het centrum van Madrid kwam vanmorgen ondanks de stromende regen een enorme mensenmassa bijeen. Op borden en spandoeken stond onder meer "Ik ben gepensioneerd, niet idioot!", en "Dieven! Ze stelen onze pensioenen!". Ook in veel andere steden werden protestbetogingen gehouden, waaronder Barcelona, Sevilla, Bilbao, alsook op de Canarische Eilanden en de Balearen. In totaal waren voor de hele dag meer dan honderd manifestaties gepland in het hele land.

De protesten staan in het teken van "waardige pensioenen". De manifestanten vragen fatsoenlijke bedragen die aan de inflatie aangepast zijn. De conservatieve regering van Mariano Rajoy bood de gepensioneerden voor 2018 een eerder symbolische pensioenverhoging van ongeveer 0,25 procent aan. De inflatie lag in 2017 echter rond de 2 procent. De gepensioneerden zien hun koopkracht dus duidelijk dalen.

De voorbije weken trokken de gepensioneerden van Spanje meermaals de straat op. De protesten worden aangevoerd door de twee grote vakbonden UGT en CCOO.

bron: Belga