Vlaanderen telt 213 onveilige verkeerspunten

Vlaanderen telt 213 onveilige verkeerspunten
Belga / N. Maeterlinck

Er staan 213 ‘zwarte punten’ op de nieuwe, dynamische lijst met onveilige verkeerspunten in Vlaanderen. Die lijst is opgemaakt op basis van de ongevallencijfers in de periode 2014-2016.

Vlaanderen lanceerde in 2002 een lijst met 809 ‘zwarte punten’, veelal kruispunten waar in het verleden veel ongevallen gebeurden. Zo’n 16 jaar later staan nog steeds 22 locaties op die lijst, waarvoor nu extra middelen vrijgemaakt worden. Maar eigenlijk wil minister van Mobiliteit Ben Weyts voortaan liever werken met een dynamische lijst van zwarte punten. Die lijst zal jaarlijks aangepast worden op basis van de meest recente ongevallencijfers. Op die manier kan men korter op de bal spelen.

De dynamische lijst voor 2018 is alvast goedgekeurd. De 213 locaties langs gewestwegen waar in de voorbije drie jaar minstens drie ongevallen zijn gebeurd krijgen een opgetelde ongevallenscore van minimum vijftien. De punten vertegenwoordigen de menselijke schade: een dodelijk slachtoffer krijgt een score van vijf, een zwaargewond slachtoffer een score van drie en een lichtgewonde een score van één. Volgens Weyts zijn intussen al 33 locaties aangepakt. Op nog eens 44 punten zijn er dit jaar ‘quick wins’, snelle gerichte ingrepen, gepland. Voor 61 locaties is er een structurele oplossing gepland.

Bron: Belga