Schuldvergelijking met FOD Financiën doet schuldenberg bij sociale zekerheid slinken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft op een halfjaar tijd voor 7,3 miljoen euro aan openstaande schulden kunnen innen. Dat is te danken aan een systeem van schuldvergelijking met de FOD Financiën, deelt minister van Sociale Zaken en Volkgsgezondheid Maggie De Block vandaag mee. Als een bedrijf recht heeft op een terugbetaling van belastingen door de FOD Financiën terwijl het nog een schuld heeft openstaan bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), wordt de teruggave eerst aangewend om die schuld af te lossen, legt De Block uit. "Vroeger verliepen beide procedures afzonderlijk: de FOD Financiën stond in voor de eventuele teruggave. Als de RSZ nog een schuld had openstaan, moest het die daarna zelf zien terug te vorderen."

Sinds september 2017 is het nieuw systeem van terugvordering al 1.638 keer gebruikt. Zo kon de RSZ een totale schuld van 7,3 miljoen euro innen. "Een mooi voorbeeld van een efficiënte en doeltreffende overheid", noemt De Block het.

Het systeem van schuldvergelijking bestaat al langer voor interne schulden bij Financiën. Zo zal iemand die recht heeft op een terugbetaling, eerst zijn eventueel nog openstaande schuld verrekend zien.

bron: Belga