De Gucht: "Licht Belfius-kunstcollectie uit de beursgang"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams parlementslid en deelstaatsenator voor Open Vld Jean-Jacques De Gucht vraagt de federale regering om de Belfius-kunstcollectie - met onder meer stukken van Rubens, Ensor en Magritte - uit de nakende beursgang van de bank te lichten. "Wij hebben als belastingbetaler veel geld in Belfius gestoken om ze te redden. Het lijkt me niet te veel gevraagd om de eigendomsrechten van de kunstcollectie van de bank te verankeren voor toekomstige generaties." De Belfius Art Collection telt ruim 4.300 werken, en is daarmee de grootste schilderkunstcollectie van het land. Het gaat onder meer om werken van Antoon Van Dyck, Peter Paul Rubens, René Magritte en Ensor. De hele collectie is sinds 2011 in handen van de Belgische overheid, toen de regering Belfius - toen nog Dexia - moest redden.

Verwacht wordt dat de regering Belfius nog voor de zomer gedeeltelijk naar de beurs brengt. Jean-Jacques De Gucht pleit ervoor dat de kunstcollectie van de bank uit die beursgang wordt gelicht. "Het runnen van een bank is geen kerntaak van de overheid en dus steun ik de beursgang", zegt de Open Vld-senator. "Het vrijwaren van ons kunstpatrimonium daarentegen is wél een kerntaak van de overheid. Niemand weet wat de toekomst breng inzake het financiële reilen en zeilen van een bank. Gezien het cultuurhistorische belang van de collectie, lijkt het me raadzaam ze definitief te verankeren ten bate van de toekomstige generaties."

Mocht de collectie toch deel uitmaken van de beursgang, dan moet de waarde van de schilderijen op voorhand goed worden ingeschat, vindt De Gucht. Dat zou wel eens voor een "grote vertraging" van de beursgang kunnen leiden, "gezien de omvang van de collectie", waarschuwt hij.

bron: Belga