Begroting: N-VA legt lat op 1,4 miljard euro

door
Belga
Leestijd 1 min.

Als het van de N-VA afhangt, moet de regering-Michel tijdens de begrotingscontrole op zoek naar 1,4 miljard euro om het budget voor dit jaar op de rails te houden. Dat heeft Kamerlid Johan Klaps vandaag verklaard tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Volgens hem is er, niet geheel onverwacht, nog ruimte aan de uitgavenzijde gezien het nog steeds hoge overheidsbeslag in ons land. In zijn traditionele rapport in de aanloop naar de begrotingswerkzaamheden van de regering, stelt het Monitoringcomité dat de regering een extra inspanning van 700 miljoen tot 1,4 miljard euro zal moeten leveren. Hoe groot de inspanning precies zal worden, zal de regering in haar geheel bepalen, stelde minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

Voor N-VA-Kamerlid Klaps moet de lat op 1,4 miljard euro liggen om het structureel tekort verder te doen dalen. Hij ziet dat er nog extra inspanningen kunnen gebeuren aan de uitgavenzijde, maar dat de inkomsten op schema zitten. Zijn coalitiepartner Roel Deseyn (CD&V) benadrukte dat de twee kanten moeten worden bekeken.

Gewezen N-VA'ster Veerle Wouters hekelde dat de regering voor een "ultralight" controle zal gaan, met technische ingrepen waardoor de inspanning nog lager zal uitvallen dan 700 miljoen euro. "Dit is een regering van communicatie. De Moessennorm is ingeruild voor de Verhofstadtnorm", aldus Wouters.

bron: Belga