Groep ABVV'ers roept op om ook voor PVDA te stemmen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een groep jonge ABVV'ers lanceert een stemoproep om links-progresief te stemmen. Ze schuiven daarbij sp.a, Groen én PVDA naar voor. Het gaat niet om een beslissing van de socialistische vakbond, maar om een persoonlijk initiatief. De stemoproep gaat uit van 25 jonge ABVV'ers en is bestemd voor de 1,5 miljoen leden van de socialistische vakbond, vertelt Wies Descheemaeker, ABVV-secretaris bij de VRT. "Er wordt vaak gedacht dat al die leden automatisch links stemmen. Maar dat is niet het geval. Die automatismen zijn verminderd", aldus de secretaris van de socialistische overheidsvakbond.

De jonge ABVV-syndicalisten schuiven via de facebookpagina 'Ik stem links' drie partijen naar voor: sp.a, Groen en PVDA. Het is opvallend dat de extreemlinke PVDA naar voor wordt geschoven. "Wij hebben niet het gevoel dat die partij extreme standpunten innneemt", stelt Descheemaeker. Traditioneel heeft het ABVV een sterke band met de sp.a. De vakbond heeft ook een zitje in het partijbestuur.

De oproep is niet afgetoetst met de top van het ABVV. "Het gaat om de persoonlijke mening van 25 jongeren. Over een dergelijke stemoproep is niet beslist binnen het ABVV", aldus ABVV-woordvoerster Gina Heyrman.

De vakbond vindt het wel positief dat jonge syndicalisten hun mening geven over de noodzaak van politieke verandering. "Dat moedigen we alleen maar aan. Uiteraard hebben wij onze historische banden met sp.a en is er nog altijd een sterke socialistische gemeenschappelijke actie, maar die relatie is niet exclusief. Contacten en samenwerking met andere sociaal-progressieve democratische politieke partijen en/of politieke mandatarissen voor het realiseren van onze agenda zijn mogelijk. Wij moeten kunnen wegen op het beleid vanuit onze ABVV-waarden en in volle onafhankelijkheid ten aanzien van de politiek en politieke partijen."

bron: Belga