Aanslagen Brussel - twee jaar later - Aanslagen hadden in 2017 geen effect meer op MIVB-ritten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal ritten op het netwerk van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is vorig jaar opnieuw gestegen tot zo'n 401 miljoen ritten. In 2016 zag het bedrijf zijn rittenaantal nog stagneren als gevolg van de aanslag in het metrostation van Maalbeek. De verhouding tussen bus-, tram- en metroritten zal pas duidelijk worden in mei, wanneer de MIVB zijn jaarverslag voorstelt. Met 401 miljoen ritten nam het gebruik van het MIVB-netwerk met acht procent toe tegenover 2016, toen het rittenaantal 31,5 miljoen lager lag. Dat jaar noteerde het bedrijf 369,5 miljoen ritten, terwijl dat er in 2015 met 370,2 miljoen net ietsje meer waren.

De verhouding tussen de metro- (36,5%), bus- (29,3%) en tramritten (34,2%) was in het jaar van de aanslag wel vergelijkbaar met 2015 (36,4 pct metro-, 27,7 pct bus- en 35,8 pct tramritten).

Het ondergrondse netwerk van de MIVB (metro en premetro) functioneerde in de weken na de aanslagen niet volledig normaal. Tegen eind juni functioneerde het metronetwerk weer zo goed als normaal. In de zomer deden wel minder toeristen Brussel aan, wat ook een impact had op de cijfers. Pas bij de start van het nieuwe schooljaar nam het gebruik van het MIVB-netwerk weer toe.

"In eerste instantie was er een overstap naar de tram en de bus", zegt MIVB-woordvoerster Cindy Arents. "Een maand na de aanslagen lag het gebruik slechts 9 procent lager dan in dezelfde periode het jaar voordien. Toen de metro weer volledig uitgebaat werd, en weer op de normale uren reed, werd hij weer normaal gebruikt."

Bij de aanslag op het metrostation in Maalbeek op 22 maart 2016 vielen 20 slachtoffers. Op de herdenkingsdag volgende week donderdag zal in het station een minuut stilte gehouden worden, in aanwezigheid van premier Charles Michel en Brussels burgemeester Philippe Close. Op hetzelfde moment zullen de voornamen van de slachtoffers getoond worden, en via een audioboodschap worden afgeroepen. Ook de MIVB-personeelsleden die betrokken waren bij de aanslag zijn uitgenodigd, maar een apart herdenkingsmoment voor het personeel komt er niet.

Na de aanslagen werden er zowel zichtbare als onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen bij de openbaarvervoermaatschappij. Tot de zichtbare behoren doorschijnende vuilnisbakken en de ingebruikname van het noodnummer 1707, waarop mensen verdachte zaken kunnen melden. Er werden ook verbeteringen gedaan aan de camera's in de voertuigen en stations.

bron: Belga