Koning herdenkt honderd jaar Grote Oorlog in Canadese Oorlogsmuseum

Het staatsbezoek aan Canada heeft koning Filip ook naar het Canadian War Museum gebracht. Hij stond er dinsdag stil bij de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog en de Canadese oorlogsinspanningen. Het vorstenpaar kreeg in het oorlogsmuseum in de hoofdstad Ottawa onder meer Memorial Hall te zien. In die ruimte hangt de grafsteen van een onbekende Canadese soldaat aan de muur. Op 11 november om exact 11 uur – het tijdstip van de wapenstilstand – valt het zonlicht door het ene raam in de ruimte op de steen.
“In dit jaar waarin we de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken, wens ik de dankbaarheid van België tegenover Canada uit te drukken”, sprak de koning nadien het publiek toe, in een grote zaal te midden van allerlei groot oorlogstuig uit de Canadese oorlogsgeschiedenis. Hij blikte onder meer terug op de 2 slagen waarin vele Canadese soldaten het leven lieten: de Tweede Slag om Ieper in 1915 – de Canadese troepen waren toen bij de eerste slachtoffers van chemische wapens – en de Slag om Passendale in 1917. “En de laatste soldaat die in de Groote Oorlog sneuvelde, in Bergen op 11 november 1918, om 2 minuten voor 11, was een Canadees.”
De koning kreeg ook het kanon te zien dat dat volgens de overlevering het laatste schot loste van de Eerste Wereldoorlog. Canadese soldaten schonken het aan de stad Bergen na de wapenstilstand in 1918. Het kanon is nu door de stad uitgeleend aan het oorlogsmuseum.

bron: Belga