Zuid-Korea zoekt Russische en Chinese steun voor top met Noord-Korea en VS

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zuid-Korea heeft een gezant gestuurd naar Peking en Moskou, om hun steun te krijgen bij de voor mei geplande ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. Maandag komt in Peking Chung Eui-yong aan, voor een ontmoeting met president Xi Jinping, en dinsdag reist hij door naar Moskou. Chung is de hoogste veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Tegelijk is Suh Hoon, hoofd van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst, op weg naar Tokio om de Japanse regering in te lichten over de gesprekken die Chung vorige week had in Pyongyang en Washington.

Deze zes landen maakten deel uit van het overleg dat bedoeld was om Noord-Korea zijn kernwapenprogramma te doen opgeven. Die gesprekken liggen wel al jaren stil. De Zuid-Koreanen zijn nu op zoek naar steun bij de machtige landen in de regio om tot oplossingen te raken voor het conflict met Noord-Korea.

Vorige week stemde Trump ermee in Kim te ontmoeten, hoewel nog niet duidelijk is waar en wanneer die ontmoeting zal plaatsvinden. In april zien Moon en Kim elkaar al op een inter-Koreaanse top.

Bron: Belga