De Block zet verminderde terugbetaling van preventief borstkankeronderzoek “on hold” De Block zet verminderde terugbetaling van preventief borstkankeronderzoek “on hold”

De Block zet verminderde terugbetaling van preventief borstkankeronderzoek "on hold" De Block zet verminderde terugbetaling van preventief borstkankeronderzoek "on hold"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zet een maatregel die op 1 april zou ingaan en die de terugbetaling van mammografieën voor preventief borstkankeronderzoek zou terugschroeven, “on hold”. Ze doet dat na aanhoudende kritiek van onder meer MR, waardoor “vrouwen compleet verkeerd geïnformeerd werden en een sereen debat onmogelijk is geworden”. Het Koninklijk Besluit werd eind vorige maand gepubliceerd en zou op 1 april ingaan. Voor vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker veranderde er niets, maar voor andere vrouwen zou de terugbetaling van mammografieën voor vroegtijdige opsporing van borstkanker wel beperkt of zelfs geschrapt worden. Vrouwen jonger dan 45 en ouder dan 74 jaar zonder risicoprofiel krijgen het preventief onderzoek niet langer terugbetaald, tussen 45 en 50 jaar zou de terugbetaling beperkt worden tot één onderzoek per jaar, tussen 50 en 74 tot één screening om de twee jaar.

Volgens MR-voorzitter Olivier Chastel is de tekst “zonder overleg goedgekeurd binnen de regering”. “Zelfs al is ze de vrucht van jarenlang overleg met alle betrokken partijen in de gezondheidszorg, de MR is niet overtuigd van de argumenten. We kunnen dit Koninklijk Besluit niet ondersteunen”, zegt hij maandag in een persbericht. Volgens het MR-kopstuk heeft het kabinet van premier Charles Michel, ook MR, contact opgenomen met het kabinet van minister De Block.Dat kabinet stopt de maatregel voorlopig in de ijskast. Het KB moest “de kwaliteit van en de participatie aan de screening verhogen”, maar volgens de minister is er “enorm veel paniekzaaierij, waardoor vrouwen compleet verkeerd geïnformeerd worden”. “Omdat een sereen debat in zo’n sfeer onmogelijk is, zetten we de maatregel on hold”, klinkt het. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zet een maatregel die op 1 april zou ingaan en die de terugbetaling van mammografieën voor preventief borstkankeronderzoek zou terugschroeven, “on hold”. Ze doet dat na aanhoudende kritiek van onder meer MR, waardoor “vrouwen compleet verkeerd geïnformeerd werden en een sereen debat onmogelijk is geworden”. Het Koninklijk Besluit werd eind vorige maand gepubliceerd en zou op 1 april ingaan. Voor vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker veranderde er niets, maar voor andere vrouwen zou de terugbetaling van mammografieën voor vroegtijdige opsporing van borstkanker wel beperkt of zelfs geschrapt worden. Vrouwen jonger dan 45 en ouder dan 74 jaar zonder risicoprofiel krijgen het preventief onderzoek niet langer terugbetaald, tussen 45 en 50 jaar zou de terugbetaling beperkt worden tot één onderzoek per jaar, tussen 50 en 74 tot één screening om de twee jaar.

Volgens MR-voorzitter Olivier Chastel is de tekst “zonder overleg goedgekeurd binnen de regering”. “Zelfs al is ze de vrucht van jarenlang overleg met alle betrokken partijen in de gezondheidszorg, de MR is niet overtuigd van de argumenten. We kunnen dit Koninklijk Besluit niet ondersteunen”, zegt hij maandag in een persbericht. Volgens het MR-kopstuk heeft het kabinet van premier Charles Michel, ook MR, contact opgenomen met het kabinet van minister De Block.

Dat kabinet stopt de maatregel voorlopig in de ijskast. Het KB moest “de kwaliteit van en de participatie aan de screening verhogen”, maar volgens de minister is er “enorm veel paniekzaaierij, waardoor vrouwen compleet verkeerd geïnformeerd worden”. “Omdat een sereen debat in zo’n sfeer onmogelijk is, zetten we de maatregel on hold”, klinkt het.

bron: Belga