Mogelijk tweede wolf in Vlaanderen

In Limburg zijn gisteren twee schapen gedood, hoogstwaarschijnlijk door een wolf. Dat meldt Landschap vzw vandaag. De vereniging vermoedt dat het om een tweede wolf gaat in de regio, want de meldingen lijken niet overeen te stemmen met het gedrag van wolvin Naya, die sinds meerdere weken in het militair domein van Leopoldsburg rondhangt. Zowel een schapenhouder uit Bree als een collega uit Rotem (deelgemeente van Dilsen-Stokkem) ontdekte dit weekend een dood schaap. De twee dieren werden hoogstwaarschijnlijk door een wolf gedood, zegt Jan Loos, afgevaardigd bestuurder van Landschap vzw. Gisteren waren er ook verscheidene meldingen van mensen in de regio die een wolf bij daglicht hadden gezien.

De dode schapen en de meldingen doen eerder denken aan een tweede wolf dan aan een uitstap van wolvin Naya, zegt Jan Loos. De Duitse wolvin, door wetenschappers uitgerust met een halsbandzender, leeft al bijna twee maanden in en rond het militair domein van Leopoldsburg tussen honderden schapen, zonder er een poot naar uit te steken. Bovendien staat ze bekend als erg schuw. “Ze komt alleen ’s nachts in beweging.”Het is wachten op de gegevens van de halsbandzender van Naya om te weten of zij de schapen doodde of niet. Mocht het om een tweede wolf gaan, dan vermoedt Jan Loos dat die vanuit Nederland, en dus van het noorden naar het zuiden, door de Maasvallei trekt.

Landschap vzw roept op om eventuele waarnemingen te melden – als het even kan met beeldmateriaal – op www.welkomwolf.be. Jan Loos benadrukt dat mensen niet bang moeten zijn van het dier.

“De verhalen over wolven die mensen aanvallen komen enkel uit sprookjes”, zo klonk het eerder ook al bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Landbouwers die schapen verliezen door een wolvenaanval, kunnen de schade vergoed krijgen.

bron: Belga