Vakbonden en werkgevers slaan handen in elkaar over digitale versnelling

door
Belga
Leestijd 2 min.

De neuzen van de sociale partners wijzen nog eens in dezelfde richting, ditmaal over de invloed van de digitalisering op de arbeidsmarkt en hoe die best kan worden aangepakt. Een gemeenschappelijke visietekst werd uitgewerkt. Het was lang geleden dat vakbonden en werkgevers nog eens een akkoord konden voorstellen. Over de zware beroepen bijvoorbeeld lukte dat niet. De gemeenschappelijke voorstelling door de Groep van Tien - de toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers - van een gezamenlijke tekst over 'digitalisering en de arbeidsmarkt voor de toekomst' was dan ook opvallend.

Concreet: de sociale partners zijn het eens dat de digitalisering en de invloed daarvan op de arbeidsmarkt een "globale en interregionale aanpak" nodig heeft, aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De visietekst van de sociale partners moet "bouwstenen" bieden om die digitale evolutie te sturen. In totaal werkten bonden en werkgevers acht 'assen' uit. Zo moet bijvorbeeld volop worden ingezet op onderwijs om jongeren de nodige toekomstgerichte vaardigheden te geven, moeten werknemers over sectoren en beroepen heen in een 'transitiepool' begeleid kunnen worden, of is er een 'level playing field' nodig, dat toelaat dat "werkgevers, opdrachtgevers en werkenden" met gelijke wapens kunnen strijden.

Betekent de gemeenschappelijke tekst een nieuwe start voor de Groep van Tien? "De Groep van Tien is nooit gestopt", verzekerde ACV-voorzitter Marc Leemans. VBO-topman Timmermans beaamde: "Dit is geen herstart. De Groep van Tien heeft ups en downs". Weg van de camera's zijn de laatste maanden wel degelijk akkoorden gesloten tussen de sociale partners, bijvoorbeeld over de aanpak van burnouts of het mobiliteitsbudget.

bron: Belga