Tweede hulpkonvooi aangekomen in Syrische enclave Oost-Ghouta

Tweede hulpkonvooi aangekomen in Syrische enclave Oost-Ghouta

Een tweede hulpkonvooi van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) is vandaag aangekomen in de belegerde oppositie-enclave Oost-Ghouta, nabij de Syrische hoofdstad Damascus. De voorbije weken lag het gebied, waar de oppositie sterk staat, zwaar onder regeringsvuur. Het ICRC meldde het nieuws zelf op Twitter. Artsen zonder Grenzen meldt dat zij medisch materiaal konden bezorgen in de enclave. De ngo heeft het over een “vreselijke medische ramp”. Het konvooi bestaat uit 13 vrachtwagens, die 2.400 voedselpakketten aan boord hebben. De omstandigheden waarin de bevolking van het gebied, honderdduizenden mensen, moeten leven zijn erg zwaar, aldus de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Er zijn berichten over honger en een tekort aan medicijnen. Medicijnen werden vandaag echter niet geleverd. De VN en het Rode Kruis slaagden er maandag al in kleine hoeveelheden hulp te leveren.

Artsen zonder Grenzen kreeg dus wel medisch materiaal ter plaatse. “Dat materiaal is bijzonder beperkt, de medische infrastructuren zijn getroffen door bombardementen en artilleriegeschut, en het medisch personeel is aan het einde van zijn krachten”, aldus de ngo in een communiqué.Hulp die bij de eerste levering, maandag, niet ter plaatse raakte door bombardementen, wordt vandaag bezorgd. Gisteren was er ook nog een poging om de hulp te bezorgen, maar het konvooi geraakte niet tot in Oost-Ghouta. Een woordvoerder van het ICRC toonde zich vandaag wel optimistisch over de mogelijkheden om een groter konvooi te sturen, met medisch materiaal, in de loop van volgende week.

Het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat het sinds gisterenavond kalm is in de enclave. Dit heeft, volgens het Observatorium, te maken met het gebaar van goede wil dat de regering wil tonen, nu er onderhandelingen lopen tussen notabelen uit Damascus en de regering om tot een deal over Oost-Ghouta te komen.

De enclave wordt al sinds 2013 belegerd door de troepen van president Bashar al-Assad. Midden februari begon een nieuw offensief door het leger. Daarbij vielen 931 burgerdoden, aldus nog het Observatorium.

bron: Belga