Staatsbezoek Canada – Voor het eerst in meer dan 40 jaar een Belgische koning op staatsbezoek naar Canada

Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken zaterdag vanop Melsbroek op staatsbezoek naar Canada. In hun kielzog reizen onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, de vijf ministers-presidenten van de gemeenschappen en gewesten, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem en tal van zakenlui en academici mee naar het op één na grootste land ter wereld. Het staatsbezoek (11-17/03) met op het menu de hoofdstad Ottawa, Montréal en tussenin een dag Toronto, vindt plaats 41 jaar na het vorige staatsbezoek in 1977. Koning Filip heeft onder meer een ontmoeting op de agenda staan met gouverneur-generaal Julie Payette. De voormalige astronaute vertegenwoordigt als gouverneur-generaal de Britse queen, die ook staatshoofd van Canada is.
Het bezoek van de delegatie, die een 200-tal leden telt, is opgebouwd rond drie thema’s: de herdenking van het oorlogsverleden, met de klemtoon op de Eerste Wereldoorlog, de economische betrekkingen, en culturele en academische uitwisseling.
Zo zet de koning voet op Canadese bodem nu de Eerste Wereldoorlog honderd jaar achter ons ligt. België heeft dan ook een bijzondere plaats in de Canadese oorlogsgeschiedenis. Een kwart van de 61.000 gesneuvelde Canadezen in de Grote Oorlog liet het leven op Belgische bodem.
Op handelsvlak staan onder meer een bezoek van de koning aan een fabriek van de Waalse fabrikant van vliegtuigonderdelen Sonaca en aan een diamantcentrum op de planning. Traditioneel zullen de meegereisde bedrijfsleiders en academici, onder wie de Vlaamse rectoren, ook tal van overeenkomsten en contracten ondertekenen. De teller zou op een 45-tal akkoorden staan.
Het staatsbezoek duurt een week. Zaterdag 17 maart moet het Belgische gezelschap opnieuw op het tarmac in Melsbroek staan.

bron: Belga