Rusland noemt berichten over betrokkenheid bij gifaanval op spion “propaganda”

Rusland noemt berichten over betrokkenheid bij gifaanval op spion "propaganda"

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov noemt speculaties over Russische betrokkenheid bij het zenuwgasincident met een Russische ex-dubbelspion, en zijn dochter, “propaganda”. Vanuit Ethiopië, waar Lavrov op bezoek is, zei de minister dat er voorlopig geen bewijzen of feiten zijn die in die richting wijzen. Bedoeling van die speculaties is “de spanningen te verhogen”, meent Lavrov. Als er oprechte interesse is in een gezamenlijk onderzoek, dan is Rusland daartoe bereid. Nog volgens Lavrov moet men niet met “ongegronde beschuldigingen” naar de media lopen. “Onze westerse partners beschuldigen ons van alles wat slecht gaat op deze planeet”, aldus Lavrov in de marge van zijn bezoek aan Addis Abeba. “Dat is zuivere propaganda, enkel bedoeld om de spanningen verder op te drijven.”

Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden in het weekend opgenomen met vergiftingsverschijnselen, in het Engelse Salisbury. Ze vechten sindsdien voor hun leven. In totaal 19 andere mensen krijgen nog altijd medische behandeling.Skripal was ooit de topman van de Russische militaire geheime dienst GRU en werd in Rusland veroordeeld als Brits spion, en in 2010 vrijgelaten bij een gevangenenruil.

Het incident doet denken aan de gifmoord op Kremlincriticus Alexander Litvinenko in 2006. De Britse premier Theresa May heeft intussen al in vraag gesteld of Britse politici ter gelegenheid van het WK voetbal wel naar Rusland moeten afreizen, mocht blijken dat Moskou achter dit incident zit. Haar minister van Buitenlandse Zaken wijst sinds dinsdag Rusland met de vinger. Hij verwees ook naar de dood van Litvinenko.

bron: Belga