Keniaanse president en oppositieleider leggen al maanden durend conflict bij

Keniaanse president en oppositieleider leggen al maanden durend conflict bij

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta en oppositieleider Raila Odinga, die beiden claimen president van Kenia te zijn, hebben vandaag een uitzonderlijke gezamenlijke persconferentie belegd. Ze beloofden hun verschillen opzij te leggen. “We zijn tot een vergelijk gekomen”, zei Kenyatta. “Vanaf vandaag starten we een proces om ons volk samen te brengen. Dit betekent een nieuw begin voor ons land.” Kenyatta noemde Odinga zijn “broer”. De verzoening komt er net voor de Amerikaanse Buitenlandminister Rex Tillerson deze namiddag in de hoofdstad Nairobi landt. Odinga weigerde tot nu toe te aanvaarden dat hij de presidentsverkiezingen van vorig jaar had verloren. Kenyatta was daar uitgeroepen tot winnaar, en hij zei vandaag dat het belangrijk is verlies toe te kunnen geven.

“De tijd is gekomen om onze discussiepunten op te lossen”, zei Odinga van zijn kant. “We weigeren om onze verschillen ons land te laten doden.”Eind januari liet Odinga zichzelf nog inzweren als “president van het volk”. Tijdens de persconferentie van vandaag werd het woord “president” vermeden. De twee spraken elkaar aan met de term “ndugu”, Swahili voor “broer”.

Het conflict tussen de twee politici en hun politieke families heeft het land verdeeld in twee, en bemoeilijkte het maken en uitvoeren van beleid. “Verkiezingen komen en gaan, maar Kenia blijft”, aldus Kenyatta vandaag.

Het was de eerste keer, sinds de heruitgave van de presidentsverkiezingen op 26 oktober, dat de twee politici samen in het openbaar optraden.

Kenyatta werd in oktober herkozen voor een tweede termijn. Ook in augustus won hij de verkiezingen, maar het Hooggerechtshof verklaarde die stembusgang ongeldig. Bij post-electoraal geweld vielen toen ongeveer 100 doden. Middenveld, religieuze leiders en westerse diplomaten bleven al die tijd aandringen bij de twee politici om hun verschillen bij te leggen en aan tafel te gaan voor gesprekken.

bron: Belga