De voodoopop van je baas neersabelen is goed voor je mentale welzijn

De voodoopop van je baas neersabelen is goed voor mentaal welzijn
AFP / F. Fife

Een probleem met je baas? Volgens een wetenschappelijke studie is het gezond  om een voodoopop van je baas te maken en je daar even helemaal op af te reageren. 

Uit een nieuwe studie van de Wilfrid Laurier University in het Canadese Ontario blijkt dat werknemers die een probleem hebben met hun overste, zich het best symbolisch kunnen vergelden. Gevoelens van onrechtvaardigheid zouden maar liefst met 33% kunnen verlaagd worden. Tijdens het onderzoek moesten 229 kandidaten zich een situatie voor de geest halen, waarin ze vonden dat ze onrechtvaardig behandeld werden. Vervolgens kregen ze een virtueel voodoopopje van hun baas, dat ze mochten knijpen, prikken of zelfs in brand steken.

Welzijn De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Leadership Quarterly. Daaruit blijkt dat de vergelding niet alleen goed is voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. De algemene sfeer gaat er op voorruit en bazen hebben het gevoel dat hun personeel zich beter kan uiten.