Wetenschappers identificeren stoffelijk overschot van luchtvaartpionier Amelia Earhart

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ruim tachtig jaar na haar verdwijning zijn wetenschappers er nu zeker van dat ze de overblijfselen van de legendarische luchtvaartpionierster Amelia Earhart hebben geïdentificeerd. Het gaat om beenderen die in 1940 op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan werden gevonden. Een en ander blijkt uit nieuw forensisch onderzoek door de universiteit van het Amerikaanse Tennessee. Aanvankelijk werd gezegd dat de skeletresten die op het eiland Nikumaroro werden aangetroffen, die van een man waren. De overblijfselen raakten verloren, maar academici hebben recentelijk de metingen die zeven decennia geleden werden uitgevoerd, opnieuw onderzocht. Richard Jantz, professor emeritus in de antropologie, stelt in een studie dat de beenderen enkel overeenkomen met het profiel van Earhart. "Totdat definitief het tegendeel zou worden bewezen, is de meest overtuigende theorie dat het om haar stoffelijk overschot gaat", schrijft hij.

Amelia Earhart werd in 1897 in Kansas geboren en was de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan overvloog. Ze deed dat in 1932, vijf jaar na Charles Lindbergh. Drie jaar later vloog zij als eerste piloot over de Stille Oceaan. De pilote verdween tijdens een poging om als eerste rond de wereld te vliegen. Op 2 juli 1937 om 8.43 uur plaatselijke tijd verstuurde Earhart een laatste boodschap over de radio, op weg naar haar landingsplaats, het eiland Howland in de Stille Oceaan. Nadien werd niets meer van haar en haar navigator Fred Noonan vernomen.

Er waren echter aanwijzingen dat ze in plaats van in zee te zijn neergestort wegens brandstofgebrek een noodlanding zouden hebben gemaakt op het atol Nikumaroro, dat onderdeel vormt van de republiek Kiribati. Daar zou ze als schipbreukeling hebben geleefd en ook zo zijn gestorven. De verdwijning geldt als een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de luchtvaart. Earhart was op het moment van het ongeluk een mediaster en fervent voorvechtster van vrouwenrechten. Rond haar verdwijning ontstonden verschillende complottheorieën. Zo werd onder meer gefluisterd dat ze haar eigen dood zou hebben geënsceneerd om onder te duiken. Een ander gerucht was dat ze als spion van de Verenigde Staten door de Japanners zou zijn gevangengenomen en gedood.

bron: Belga