Sven Gatz: “Niet op de hoogte van eerder onderzoek door KIK”

Sven Gatz: "Niet op de hoogte van eerder onderzoek door KIK"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) was niet op de hoogte dat het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) een paar jaar geleden onderzoek heeft uitgevoerd naar de echtheid van werken die werden aangebracht door Igor Toporovski. “Wij zijn niet bevoegd voor het KIK en wisten niks van dat onderzoek. Het KIK heeft ons daar ook niets over gemeld”, klinkt het op het kabinet-Gatz. De Toprovski-collectie in het Gentse MSK blijft de gemoederen beroeren. Er blijft twijfel over de echtheid van de collectie Russische avant-gardekunst. En terwijl museumdirectrice Catherine de Zegher eerder tijdelijk werd geschorst, raakte via Belga ook bekend dat het KIK enkele jaren geleden ook al in contact kwam met Toporovski.

Het labo-technisch onderzoek – dat onder de voorwaarden van Toporovski moest worden uitgevoerd – deed vragen rijzen over authenticiteit van de werken. Nadien trok Toporovski het onderzoek in twijfel en werden de bevindingen door het KIK verticaal geklasseerd. Toporovski kondigde een tegenexpertise aan maar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft daar nooit meer iets over vernomen.Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz laat nu weten dat hij niet op de hoogte was van dat onderzoek door het KIK. Het KIK is ook een federale en geen Vlaamse kunstinstelling. “We wisten dus niets van dat onderzoek. Het KIK heeft ons daar ook niet van op de hoogte gebracht”, klinkt het.

Gatz weerlegt ook het beeld dat hij Toprovski als het ware op een schoteltje zou hebben aangeboden bij het MSK. “We zijn gecontacteerd om eens te gaan kijken naar de Toporovski-collectie. We hebben nadien enkele musea (het MSK, Bozar en muzee, red.) een brief gestuurd om hen – zonder waardeoordeel – over het bestaan van die collectie te informeren. Meer niet. Vanaf dan was het de zaak van de musea zelf om te oordelen. Het is niet zo dat wij Toporovski persoonlijk hebben afgezet aan het MSK”, benadrukt het kabinet.

bron: Belga