Ierse ex-presidente Mary McAleese noemt het Vaticaan "imperium van vrouwenhaat"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voormalige Ierse presidente Mary McAleese heeft de "vrouwenhaat" van het Vaticaan aangekaart voor een bijeenkomst naar aanleiding van Wereldvrouwendag over de rol van de vrouw in de Katholieke Kerk. "De Katholieke Kerk is een van de laatste grote bolwerken van misogynie. Het is een imperium van vrouwenhaat", zei de 66-jarige politica tijdens een persconferentie voor de conferentie Voices of Faith in Rome. Normaal is het Vaticaan gastheer van de conferentie, maar dit jaar niet omdat het Vaticaan bezwaar aantekende tegen de aanwezigheid van McAleese, die een uitgesproken campagnevoerder voor homorechten en vrouwelijke priesters is.

"Wat mij nog het meest beangstigt, is dat de hiërarchie Christus heeft gereduceerd tot een veeleer onaantrekkelijke politicus, die vrouwonvriendelijk, homofoob en anti-abortus is", zei McAleese. Tijdens haar toespraak in de Foreign Press Association in Rome uitte ze kritiek op de "betuttelende platitudes over vrouwen die we van een opeenvolging van pausen en kardinalen hebben gehoord".

Kort nadat hij in 2013 was gekozen, zei paus Franciscus dat "een Kerk zonder vrouwen is zoals het college van de apostelen zonder Maria", en ook, "We kunnen ons geen Kerk voorstellen zonder vrouwen". Franciscus heeft een commissie de opdracht gegeven om de rol van vrouwelijke priester-assistenten of het diaconaat voor vrouwen in het vroege christendom te onderzoeken. Maar hij hield de deur voor vrouwelijke priesters wel op slot. Inmiddels schreef de officiële krant van het Vaticaan, L'Osservatore Romano, een bijdrage over de slaafse omstandigheden waarin vele nonnen worden gedwongen om te werken voor kardinalen of andere mannelijke prelaten.

bron: Belga