VS-invoerheffingen op staal - Europese Unie heeft antwoord op verwachte Amerikaanse heffingen klaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als de Amerikaanse president Donald Trump doorzet met zijn plannen om de invoerheffingen op staal op te trekken naar 25 procent en die op aluminium naar 10 procent, dan zal de Europese Unie op een "proportionele" manier tegenmaatregelen treffen. Dat heeft Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström vandaag aangekondigd. In samenwerking met de EU-lidstaten legt ze de laatste hand aan een lijst Amerikaanse producten waarop in de EU hogere importtarieven zullen worden geheven. Trump kondigde op 1 maart aan dat hij de import van staal en aluminium uit andere landen zwaarder wil belasten. Hij beroept zich op de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en zou de maatregel de komende dagen officieel willen maken. Als het zo ver komt, dan zal de Europese Unie meteen terugslaan met hogere Europese heffingen op een reeks Amerikaanse producten. Volgens commissaris Malmström is de verwachte beslissing van Trump door economische motieven ingegeven en zouden duizenden Europese jobs geraakt kunnen worden. Ze benadrukt dat elke Europese (tegen)maatregel past in het wettelijk kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Welke producten Europa viseert, maakt Malmström nog niet bekend. Van zodra de laatste hand aan de lijst is gelegd, zal hij openbaar gemaakt worden. Gisteren raakte bekend dat onder meer Harley-Davidson-motorfietsen op de lijst zouden staan, net als bourbon-whiskey, Levi Strauss-jeans, sinaasappelsap en andere producten die gemaakt worden in staten waar bepaalde Amerikaanse politici sterk staan. Op die manier zouden vooral leden van Trumps Republikeinse partij onder druk gezet worden. Voor alle producten op de lijst zou een invoerheffing van 25 procent moeten worden betaald.

Malmström hoopt dat Trump uiteindelijk niet tot hogere importheffingen overgaat, "want handelsoorlogen kennen alleen maar verliezers". De grondoorzaak van de problemen in de staal- en aluminiumindustrie is globale overcapaciteit. En alleen via overleg kan daar iets aan gedaan worden, aldus Malmström.

bron: Belga