Antwerpen in top 3 Europese steden met hoogste drugswaarden in rioolwater

door
Belga
Leestijd 2 min.

Antwerpen staat in 2017 in de top drie van Europese steden waar de meeste resten van cocaïne, amfetamine en MDMA zijn teruggevonden in het rioolwater. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) in in totaal 56 steden in 19 Europese landen. Tegenover 2016 is de situatie wel licht verbeterd. Voor het onderzoek zijn een week lang in maart 2017 dagelijks stalen genomen van het rioolwater. In België gebeurde dat in Antwerpen Zuid, Boom, Brussel, Deurne, Geraardsbergen, Koksijde, Merchtem, Ninove, Oostende en Ruisbroek (Puurs). Uit het onderzoek blijkt dat het vaakst cocaïne wordt gebruikt in West- en Zuid-Europese steden, vooral dan in België, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het cocaïnegebruik is dan weer het laagst in het merendeel van Oost-Europese steden, blijkt uit de analyse van het afvalwater.

Meetplaats Antwerpen Zuid staat op plaats drie, na Barcelona en Zürich, met een waarde van 822,9 mg per 1.000 mensen per dag. Dat is wel minder dan in 2016, toen Antwerpen Zuid nog de kroon spande met 914,8 mg. De meeste resten van amfetamine zijn aangetroffen in het rioolwater van steden in het noorden en westen van Europa. Antwerpen Zuid staat hier op een tweede plaats met 268,8 mg, na Eindhoven. Op een vierde plaats staat Oostende (236,4 mg) en op een zesde plaats staat Boom met (191 mg). Ook hier is een verbetering merkbaar met 2016, toen Antwerpen Zuid en Oostende nog de top twee vormden.

Ook wat betreft sporen van MDMA staat Antwerpen Zuid op een derde plaats, met 95 mg. Het verschil is wel groot met koplopers Amsterdam (230,3 mg) en Eindhoven (165,1 mg). Bovendien gaat het opnieuw om een (lichte) verbetering tegenover 2016, toen Antwerpen Zuid nog op plaats 2 stond met 98,3 mg. Het onderzoek ging ook het gebruik van methamfetamines na. Op dat vlak spannen Slovakije, Tsjechië en Duitsland de kroon.

bron: Belga