Virtueel treinongeval waarschuwt jongeren voor spoorlopen

Virtueel treinongeval waarschuwt jongeren voor spoorlopen

Infrabel gaat jongeren met virtuele realiteit waarschuwen voor de gevaren van spoorlopen. Op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid in Gent stelde de spoorwegnetbeheerder vandaag het vibrerend podium “The Floor” voor. Daarop wordt de kijker met een speciale bril langs – en uiteindelijk op – de sporen geleid. Een geluidsfragment met zware bastonen zorgt voor een schokeffect. De virtuele ervaring moet jongeren bewust maken van het gevaar van impulsieve keuzes – zoals nog snel een spoor oversteken om de trein te halen. Sensibilisering is nodig, want vorig jaar steeg zowel het aantal spoorlopers (807 meldingen, 7 doden) en het aantal ongevallen aan overwegen (51 ongevallen, 9 doden).

“The Floor” is een verbeterde versie van “The Box”, een sensibiliseringscampagne van Infrabel die vorig jaar werd gebruikt tijdens de zomerfestivals.

De nieuwe versie is voor kijkers zeer confronterend en niet voor alle jongeren geschikt. “Het is bewust een hardere campagne, voor jongeren vanaf 12 jaar. Niet jonger”, zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. “We wisselen af tussen harde en zachte campagnes.”

De virtuele realiteit heeft ook nog enkele kinderziektes, zoals duizeligheid. Maar na een testfase zal Infrabel over het hele land honderden jongeren “The Floor” laten beleven. Daarna zal de campagne aanwezig zijn op evenementen, al dan niet rond verkeersveiligheid, en zullen ook volwassenen eraan kunnen deelnemen.

bron: Belga