Quasi definitief resultaat bevestigt patstelling bij Italiaanse verkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Italië gaat moeilijke politieke tijden tegemoet en (uiteindelijk?) sterretjes zien, zo blijkt uit het eindresultaat van de parlementsverkiezingen van zondag. Dat eindresultaat bevestigt het beeld dat zondagnacht al was geschetst. Voor de Kamer scoorde de Vijfsterrenbeweging 32,7 procent, goed voor 133 zetels via het proportionele stelsel. De Democratische Partij (PD) houdt, met 18,7%, nog 86 zetels over. In het rechtse kamp scoort de Lega met 73 zetels (17,4%) beduidend beter dan alliantiepartner Forza Italia, dat met 14,0% van de stemmen niet verder komt dan 59 zetels. De derde partner, het neofascistische Fratelli d'Italia, haalde 4,3 procent van de stemmen, via het proportionele stelsel goed voor 19 zetels. Het magische getal voor een meerderheid in de Kamer is 316 zetels. Worden de zetels toegekend via het 'first round the post'-systeem meegeteld, dan komt het rechtse blok op 260 zetels, M5S op 221 en centrumlinks op 112 zetels. Dat betekent dat, althans theoretisch, een coalitie van PD en M5S een mogelijkheid is.

Voor de Senaat, waar 161 zetels nodig zijn voor een meerderheid (320 zetels) scoren de drie blokken als volgt: rechts bezet 135 zitjes, de Vijfsterrenbeweging 112 en centrumlinks 57.

Van de kleinere partijen haalde, voor de Kamer, Liberi e Uguali (LeU) 14 zetels. Potere al Popolo, Casapound, Il Popolo della Famiglia, Italia agli Italiani, de Partito Comunista, de Partito valore umano en een resem nog kleine partijen bleven ver onder de vereiste drieprocentsdrempel.

Voor de Kamer zijn nog 22 zetels te begeven, voor de Senaat zijn er dat nog zes.

bron: Belga