Lannoo publiceert boek van Carles Puigdemont over Catalaanse crisis

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Ik wil de tijd nemen om de Catalaanse zaak rustig toe te lichten in de Europese context, zodat de Europese lezers beter begrijpen wat er gebeurt." Zo omschrijft de in ons land verblijvende, voormalige minister-president van Catalonië Carles Puigdemont het boek dat hij heeft geschreven over de Catalaanse crisis. Het boek is opgevat als een gesprek met de politieke journalist Olivier Mouton. Het boek met als titel "De Catalaanse crisis. Een kans voor Europa" verschijnt in september in een Nederlandse versie bij uitgeverij Lannoo.

Carles Puigdemont werd minister-president van Catalonië in 2016. Na een referendum in oktober 2017 kondigde hij de Catalaanse onafhankelijkheid aan. Eind 2017 verhuisde hij naar België, maar hij riskeert een lange gevangenisstraf als hij terugkeert naar Spanje.

"Puigdemont legt in dit boek uit dat de onafhankelijkheid van Catalonië zou toelaten om een 'nieuwe staat' te creëren, een staat die toebehoort aan de burgers", aldus uitgeverij Lannoo in een persmededeling bij het boek. "In dit tijdperk van versnelde globalisatie, pleit Carles Puigdemont voor meer decentralisatie. Maar hij verdedigt ook de Verenigde Staten van Europa. We moeten dringend onze democratieën redden. En als de Europese Unie niet wil ontploffen, dan moet ze evolueren. Haar manier van werken aanpassen. Luisteren naar de stem van Catalonië."

"Ik vond het fascinerend om in het hoofd van een overtuigde onafhankelijkheidsstrijder te kruipen", zegt journalist Mouton. "Om de zaken beter te begrijpen en om een bijdrage te kunnen leveren aan het debat."

bron: Belga