Helft van de Vlamingen maakt zich zorgen over veiligheid van kinderen in het verkeer

door
Belga
Leestijd 1 min.

De helft van de Vlamingen maakt zich zorgen over de veiligheid van kinderen in het verkeer. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Ruim een kwart vindt dat kinderen tot twaalf jaar zich in de eigen buurt niet zelfstandig op een veilige manier kunnen verplaatsen, zowat een op de vijf voelt zich zelf onveilig als fietser of voetganger. De VSV peilde bij 1.500 Vlamingen over verkeersveiligheid. Ruim een kwart van de bevraagden (27 pct) vindt dat kinderen tot twaalf jaar zich in de eigen buurt niet veilig kunnen verplaatsen. Slechts 45 pct vindt het verkeer in de eigen buurt wel veilig voor kinderen. Zeventien pct vindt de schoolomgevingen in de buurt onveilig, minder dan zes op de tien (57 pct) vindt die wel veilig.

Ongeveer een op de vijf vindt verplaatsingen te voet of per fiets in de eigen gemeente of stad voor zichzelf onveilig. Bijna de helft (47 pct) vindt dat 30 km/u altijd de snelheidslimiet zou moeten zijn in woonkernen en -wijken.

De VSV bevroeg ook specifiek ouders die hun kinderen te voet of met de fiets naar school laten gaan. Daaruit blijkt dat iets minder dan een op de drie (29 pct) ouders van lagereschoolkinderen het traject van huis naar school als erg onveilig ervaren, slechts 35 pct voelt zich veilig tot zeer veilig.

bron: Belga