Vermassen over Hardy: "Beschuldigde is psychopaat: sluit hem op en gooi de sleutel weg"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor advocaat Jef Vermassen is het duidelijk dat Renaud Hardy een psychopatische seriemoordenaar is. Het eerste deel van zijn pleidooi wijdde hij aan waarom Hardy volgens hem een psychopaat is. "Er zijn zo weinig vergelijkingspunten met onze denkwereld, hij lijkt wel van een andere planeet", aldus de advocaat die actrice Veerle Eyckermans bijstaat. "Het is zeer spijtig dat hij niet van een andere planeet komt, want dan zouden we hem kunnen terugsturen." De enige oplossing, voor Vermassen, is de man opsluiten en de sleutel weggooien. De in de Verenigde Staten gebruikelijke term "sociopaat" is voor Vermassen eigenlijk een betere term. "Het gaat over zijn contacten met andere mensen", pleitte hij. "Hij kan geen echte, diepliggende contacten maken met andere mensen. Hij kan dat niet omdat hij een grote narcist is. Altijd ikke, ikke, ikke."

Dat narcisme verklaart voor de advocaat ook waarom hij de verkrachting van en moord op Linda Doms gefilmd heeft. "Hij heeft zelf gezegd dat hij zijn wandaden gefilmd heeft met de bedoeling de samenleving te tonen hoe zij een hulpbehoevende gast zoals hij zo ver kunnen krijgen. Zelfmedelijden, dat is typisch voor een narcist. Dat blijkt ook uit de vele rapportbriefjes die hij in de gevangenis stuurde."

Op dat punt in het pleidooi maakte Hardy misbaar, waarop voorzitter Dirk Thys hem kordaat tot de orde riep. "Ik ben doodziek, en ik kom toch naar de zitting", reageerde hij. Na een tussenkomst van Hardy's eigen advocaat, Frédéric Thiebaut, leek Hardy weer te kalmeren.

Vermassen besluit dat Hardy een gevaar is voor altijd. "Sluit hem op en gooi de sleutel weg."

bron: Belga