Sociaal kwetsbare groepen investeren steeds minder in energiebesparing

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Sociaal kwetsbare groepen maken steeds minder gebruik van de energiepremies of -maatregelen die speciaal voor hen zijn uitgewerkt." Dat zegt Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) op basis van cijfers die hij heeft opgevraagd. In een reactie zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dat de strijd tegen energiearmoede belangrijk blijft en dat hij zich blijft inzetten "voor wie het moeilijk heeft". Om energie te besparen en de energiefactuur te drukken kunnen sociaal kwetsbare doelgroepen onder meer gebruik maken van energiescans, zeg maar energie-audits van de woning, en van verschillende sociale isolatiepremies. Maar uit cijfers die N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy heeft opgevraagd, blijkt dat er sprake is van een daling. De energiescans nemen af van 22.639 in 2016 naar 21.717 in 2017. De sociale dakisolatieprojecten zijn meer dan gehalveerd, van 1.027 in 2016 naar 504 in 2017. En de sociale glas- en spouwmuurprojecten, die vanaf 2017 werden ingevoerd, kennen slechts een matig succes. In 2017 waren er slechts 164 aanvragen.

Volgens Gryffroy zijn de kwetsbare doelgroepen moeilijk bereikbaar, vormen de investeringskosten een drempel en is het pakket aan steunmaatregelen onvoldoende gekend. "De dalende cijfers tonen de noodzaak van een maatgerichte aanpak aan", aldus Gryffroy. Hij pleit ervoor om de geplande hervorming van de energiehuizen tot een uniek en laagdrempelig energieloket snel door te voeren.

In een reactie zegt minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dat de strijd tegen energiearmoede "heel belangrijk" blijft voor de regering. Hij wijst op de initiatieven die de regering heeft genomen. "Eind september hebben we de energiescans hervormd. Ze zijn sinds 1 januari meer gericht op het wisselen van energieleverancier en op eenvoudige ingrepen die de energiefactuur meteen verlagen. De energiehuizen krijgen binnenkort een grotere rol, zoals de begeleiding van complexere ingrepen zoals het plaatsen van dak- of spouwmuurisolatie. Ook bij het alternatief voor de energieheffing vorig jaar hebben we rekening gehouden met de sociale doelgroep, zij betalen sinds dit jaar helemaal geen heffing meer."

Volgens de Open Vld-minister wordt er ook uitgebreid gecommuniceerd over de premies die voorzien zijn voor sociale doelgroepen. "Maar ik reken ook op de lokale besturen en op armoede-organisaties om die boodschap mee bij de mensen te brengen en om bijvoorbeeld met sociale isolatieprojecten te komen. We blijven ons alleszins volop inzetten voor wie het moeilijk heeft", besluit Tommelein.

bron: Belga