Geweld Syrië – VS veroordelen offensief op Oost-Ghouta “dat gesteund wordt door Rusland en Iran”

De Verenigde Staten hebben zondag het aanhoudende offensief van het Syrische leger op het rebellengebied Oost-Ghouta veroordeeld. Washington hekelt ook dat het offensief “gesteund wordt door Rusland en Iran”, zo blijkt uit een mededeling van het Witte Huis. Vooral Moskou krijgt forse kritiek. Volgens de VS gaat Rusland in tegen de resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die had opgeroepen toe een dertig dagen durend staakt-het-vuren in Syrië. Rusland doodt “onschuldige burgers onder het valse voorwendsel van terrorismebestrijdingsoperaties”, nadat het eerst de stemming van de resolutie had vertraagd, zo klinkt het nog.
“Rusland en het Syrische regime hebben dezelfde combinatie van leugens en het gebruik van niet-discriminatoir geweld gebruikt om Aleppo in 2016 te isoleren en te vernietigen”, zo wordt nog meegedeeld.
Washington vraagt het Syrische leger tot slot “onmiddellijk te stoppen met het beschieten van medische infrastructuur en burgers in deze brutale campagne in Oost-Ghouta.” Er moet “ongehinderde humanitaire hulp voor de bijna 400.000 ingesloten burgers worden toegelaten”.
De Syrische president Bashar al-Assad had zondag nog laten verstaan dat het offensief op de regio, vlak buiten de Syrische hoofdstad Damascus, zal worden voortgezet. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) hebben de bombardementen zondag opnieuw aan 34 burgers het leven gekost. Volgens diezelfde bron zijn er op twee weken tijd al 690 burgers gedood.

Bron: Belga