Gentse ouders naar rechter tegen inschrijvingssysteem scholen

Gentse ouders naar rechter tegen inschrijvingssysteem scholen

In Gent stappen veertig ouders naar de rechter als de stad weigert om hun kind in te schrijven in hun voorkeursschool. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. De inschrijvingen voor de secundaire school verliepen voor het eerst via het digitale Centraal Aanmeldingssysteem. Door het Centraal Aanmeldingsregister, dat Gent sinds kort gebruikt voor de inschrijving in secundaire scholen, kan 88 procent van de kinderen in september naar zijn voorkeursschool. Maar 540 kinderen kregen toch een andere school toegewezen. Bovendien blijkt dat verscheidene kinderen elkaars voorkeursschool kregen, maar onderling ruilen mag niet.

“We gaan dit aanvechten. Schoolkeuze is een basisrecht. Als er geen positieve reactie komt op ons aangetekend schrijven, stappen we naar de vrederechter”, zegt een van de ouders.“Dit systeem werd ons door Vlaanderen opgelegd”, reageert Gents onderwijsschepen Elke Decruyenaere (Groen). “De plaatsen worden toegewezen via loting en achteraf ruilen kunnen we niet toestaan. Wie niet naar de school wil die het systeem hem of haar heeft toebedeeld, komt op de wachtlijst voor een andere. Als je dan onderling ruilt, steek je anderen op de wachtlijst voor.”

De Gentse schepen heeft vandaag, samen met haar Antwerpse collega, een onderhoud met onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

bron: Belga